Astigmat Göz – Astigmat Tedavisi
Genelde genetik bir göz sağlığı sorunu olan astigmat, gözde travma ve yaralanma gibi zayıf ışık kullanımı, televizyona yakın oturmak, şaşılık gibi nedenler de bu rahatsızlığın ortaya çıkmasını veya ilerlemesine neden olabilir.
Astigmat, her yaştan insanda görülebilir. Ancak genelde doğuştan mevcut olur. Erken doğan bebeklerde diğer bebeklere göre astigmat görülme olasılığı daha yüksektir.
Astigmat genellikle özel bir nedeni olmamakla beraber kalıtsal ya da korneanın giderek inceldiği keratokonus hastalığından olabilir. Sonradan geçirilen bir kaza veya travma (ameliyat, yaralanma) sonrası da oluşabilir. Zamanla azalabilir veya artabilir.
Astigmat belirtileri şunlar olabilir:
- Bulanık veya bozuk görme,
- Gözlerde rahatsızlık ve ağrı,
- Baş ağrısı,
- Gece görmede güçlük,
- Şaşılık,
- Işıklı yazılarda dağılma ve netleşememe,
- Göz yorgunluğu,
- Gözlerde yanma hissi,
- Uzak ve yakın görmede bulanıklık,
- Arpacık oluşumunun sık tekrarı,
- Uzun süren kirpik dibi iltihabı,
- Ciddi vakalarda çift görme.
Astigmat için tedavi yolları nelerdir?
Astigmat Tedavisi basit bir göz muayenesi ile tanı konur. Astigmatizma; gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir.
Gözlük: Astigmatı olan bireylere, görüşü düzeltmek için öncelikle reçeteli gözlük astigmat tedavisinde yaygın kullanılır.
Kontakt lens: Kontakt lenslerle, gözlüklerden elde ettiğinden daha iyi görüş elde eden bireyler de vardır. Kontakt lensler daha net bir görüş ve daha geniş bir görüş alanı sağlayabilir. Ancak doğrudan gözlere temas etmeleri nedeniyle göz sağlığını korumak için düzenli temizlik ve bakım gerektirir.
Lazer ameliyatı: Astigmat, korneanın LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis) veya PRK (Photorefraktif Keratektomi) adı verilen yöntemler kullanılarak yeniden şekillendirilmesi ile de düzeltilebilir. Her iki yöntem de korneanın katmanlarından doku uzaklaştırılması yoluyla göz kusurunun tedavi edilmesini sağlar.