18Eyl
Akıllı Lens Operasyonu Nedir? Nasıl Uygulanır?
Akıllı lens Yakına ve uzağa her bakışımızda takılan lens esnekliği sayesinde şekil değiştirerek bakılan uzaklığa odaklanmaktadır. Böylece hem uzak hem de yakın görmesi tedavi edilmiş olur.
Her insanda göz içinde doğal bir lens vardır. Bu lens saydam ve elastiktir.Bir çok nedenden dolayı bu lens zamanla işlevini yitirmeye başlar.
Doğal lens ilk olarak esnekliğini kaybeder, yakına bakarken şekil değiştiremez ve yakına odaklanamaz hale gelir. Daha da ileriki yaşlarda saydamlığını kaybeder ve katarakt oluşur.
Akıllı Lens Nedir? Neden tercih edilmektedir?
Ortalama olarak 40 yaş sonrası kişilerde esnekliğini kaybeden kendi göz lensimiz yenisi ile değiştirilebilir özelliktedir. Özelliklerini kaybederek deforme olan yani eskiyen doğal lensin yerine Akıllı Lens adı verilen yapay mercek konulur. Bu yeni mercek artık hem uzağa, hem ara mesafeye hem de yakına odaklanabilme özelliğine sahip olup, göz kırma kusuruna sahip hastaların tedavilerinde de kullanılabilmektedirler. Akıllı Lens (Göz İçi Lens) takılan hastada göz numarası bir daha ilerlemez. Katarakt ameliyatı bir kez yapılır ve gözde bir daha katarakt oluşmaz.
Akıllı Lens kimlere takılabilir?
40-45 yaşını geçmiş uzakta veya yakında ya da her ikisinde görme sorunu yaşayan ve gözlük takmak istemeyen kişiler bu operasyon için adaydır. Katarakt başlangıç yaşı artık çevre şartlarından dolayı daha da erkene düşmüştür. Çok odaklı lens takılan her göz hem uzağı hem yakını görebilmektedir.
Daha genç yaştaki hastalarda ise göz numarası lazerle düzeltilemeyecek kadar çok yüksekse yine “Akıllı Lens” tedavisine başvurulabilmektedir.
Eğer kişide katarakt varsa ve katarakt ameliyatından sonra hem uzak hem yakın mesafede odak gerektiren işleri kendi başlarına yapabilmektedirler.
Önceden lazerle göz numarası düzeltilmiş kişilere de, katarakt oluştuktan sonra uzağı veya yakını görememe sorunu yaşıyorlarsa Akıllı Lens uygulanabilmektedir.
Akıllı Lens (Göz İçi Lens) Operasyonu Nasıl Olur?
Operasyon her göz için yaklaşık 10 dakika sürer. Gözler göz damlası ile uyuşturulur. Genel anestezi (özel durumlar dışında), bayıltma veya hastanede gece yatma söz konusu değildir. Ağrısız bir operasyondur. Gözün içindeki doğal lens çıkartılarak, yuvasına Akıllı Lens takılır. Ameliyat sonrası göz bandajla kapatılır, hasta evine gider, o gece göz bantla kapalı kalır ve ertesi gün kontrol sırasında hekim tarafından bandaj açılır. Hasta aynı gün görmeye başlar ve normal yaşamına döner.
Akıllı Lens
Gözlerde yakın, uzak ve orta mesafede görme tedavisi sağlarlar ve ömürlük merceklerdir.
Akıllı lenslerin en önemli özelliği, ara mesafede sağladığı netliktir. Bilgisayar kullanım mesafesi, televizyon izleme mesafesi, mutfak tezgâhına erişim mesafesi gibi görme kalitesinin en önemli olması gereken mesafelerde de göz kusurlarının tedavisinde uygulanır.
Göz içine yerleştirilen merceğin kalitesi ve cinsi hastaların operasyon sonrası göz sağlıklarını ve görme kalitelerini belirler.
Katarakt ile birlikte ameliyat sonrası görme bozukluklarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Kişinin gözündeki miyop-hipermetrop-astigmat bozukluklarına ve göz yapısına özel çeşitleri vardır.
Comments
Çocukluktan beri kullandığım gözlüklerimden sizin sayenizde kurtuldum. Çok kolay bir operasyonla lenslerime kavuştum teşekkürler.
Lazer mi yaptırdınız yoksa akıllı lens mi takdirdiniz